Telefoon:

+32 (0)52 47 81 04

Email:

Info@cosyns.com

Veelgestelde Vragen

Voorbeeld : 195/65 R16 91W

  • 195 = Het eerste getal staat voor de breedte van de band in millimeter.
  • 65 = Het tweede getal staat voor de hoogte van de band. De hoogte wordt weergegeven als een percentage van de breedte.  In het voorbeeld is de hoogte dus 65% van 195 mm en daarmee 126,75 mm.
  • R = De ‘R’ in de bandencode staat voor ‘Radiaal’.  Dit vertelt hoe de band is gefabriceerd.  Radiaal betekent dat de koorden, die de basis van de band vormen, radiaal door de band lopen.
  • 16 = Het derde getal staat voor de doorsnede van de velg.  De doorsnede wordt diagonaal gemeten vanaf de velgrand. De velgmaat wordt in bijna alle gevallen aangegeven in inches.  In Europa hebben de meeste personenauto’s een velgmaat die varieert tussen de 10 en 20 inch.
  • 91 = Het laatste getal, de belastingsindex, geeft aan wat het draagvermogen van de band is.
  • W = De letter na het draagvermogen geeft de snelheidsindicatie van een band aan.  Bij de bandenmaat 195/65 R16 91W is het snelheidssymbool een W.  De W staat voor een snelheidsindicatie van 270 km/u. Dit houdt in dat de auto waar deze band op gemonteerd wordt niet harder dan 270 km/u kan rijden.

Het gebruik van stikstof is overgewaaid vanuit de Formule 1 wereld en de luchtvaartindustrie.

Stikstof is een inert en stabiel gas dat aanwezig is in de lucht. 78% van de lucht bestaat uit stikstof. Het biedt uitzonderlijke prestaties bij het oppompen van banden :

  • De grote omvang van de moleculen beperkt het verlies van gas verbonden aan de natuurlijke poreusheid van de band. De stikstof ontsnapt driemaal trager uit de band dan perslucht.  De bandendruk blijft dus langer stabiel.
  • Stikstof is nauwelijks onderhevig aan drukschommelingen, ten gevolge van verschillen in temperatuur.
  • Bovendien bevat stikstof geen waterdamp : het is daarom beter voor de alu of staal velgen omdat de kans op inwendige corrosie aan velg, ventiel en druksensor vermeden wordt.

Waarom worden banden dan niet steeds gevuld met stikstof ?
“gewone” perslucht is vrij beschikbaar.  Stikstof dient speciaal te worden aangekocht in gasflessen, of gemaakt met behulp van een stikstofgenerator.  Banden vullen met stikstof is dus niet gratis.

Wanneer banden met stikstof zijn gevuld, is het geen probleem om je banden met perslucht bij te pompen, omdat perslucht voor het grootste deel uit stikstof bestaat. En andersom kunnen banden met lucht prima worden bijgevuld met stikstof.

Extra informatie

Uw banden vormen een van de belangrijkste onderdelen van uw voertuig : het enige contact tussen uw voertuig en het wegdek zijn immers slechts vier stukjes rubber… van enkele vierkante centimeters groot. De juiste keuze van banden is dus van cruciaal belang voor jouw veiligheid en die van jouw gezin. Daarenboven bepaalt de juiste bandenkeuze ook de grip op de weg en het rijcomfort.

Bandencentrale Cosyns biedt een ruim assortiment banden aan met oog voor oplossingen voor elke situatie en elk budget.
Kom gerust langs in een van onze verkooppunten voor een persoonlijk onthaal en advies op maat.

Als bandenspecialist hebben wij een ruim aanbod van verschillende merken, type banden en bandenmaat in verschillende prijscategorieën steeds in voorraad. Als jouw band toch moet besteld worden, streven wij ernaar om de band de volgende dag in onze bandencentrale te hebben. Je kan steeds informeren naar de beschikbaarheid van een band of de voorziene levertermijn.

Een te hoge of te lage bandenspanning maakt auto’s onveiliger. Jouw banden presteren minder goed, slijten sneller af en jouw wagen verbruikt meer brandstof. Het is daarom belangrijk om jouw bandenspanning geregeld na te kijken.
De juiste bandenspanning (voor normale of maximale belasting) vind je terug in de deurstijl, het tankklepje of het instructieboekje van jouw wagen.

Je kan hiervoor ook gratis terecht in een van onze bandencentrales : wij controleren graag de bandenspanning en kijken de bandenslijtage na voor jou.

 

Wanneer je het hele jaar door op zomer- of winterbanden blijft rijden, zorgt dit voor extra slijtage.  Wanneer je in de zomer verder rijdt op winterbanden slijt het rubber door de hogere temperaturen extra snel.  In de winter slijt het rubber van zomerbanden juist weer sneller, omdat het rubber harder wordt.  Hierdoor heeft de band minder grip en gaat deze sneller glijden, waardoor het rubber slijt.

Een andere grote invloed op slijtage is bandenspanning.  Rij je met een foutieve bandenspanning, dan slijten de banden sneller en is de kans op een klapband groter.  Controleer daarom regelmatig de bandenspanning.

De Europese Unie heeft – in het kader van Duurzame Mobiliteit – een kader opgesteld met betrekking tot energielabels voor autobanden. Dit houdt in dat bandenfabrikanten wettelijk verplicht zijn de banden te voorzien van het energielabel, vooraleer deze banden verdeeld worden voor verkoop. Deze reglementering geldt voor banden die geproduceerd zijn na 30 juni 2012.

Personenwagenbanden en bestelwagenbanden dienen bij verkoop het label te dragen op de fysieke band door middel van een aangehecht label of een geplakt etiket.   Bandenlabels gelden niet voor hergebruikte banden, professionele off-road banden, racebanden, reservebanden, banden voor voertuigen die minder dan maximaal 80 km/u kunnen rijden en banden waarvan de standaard velgdiameter groter is dan 254 mm.

Bandenlabels vallen onder een Europese verordening en zijn van toepassing in alle Europese lidstaten.  De voorschriften zijn in de hele EU identiek.  De ecolabels zijn opgesteld als onderdeel van duurzame ontwikkeling.  Het is medeverantwoordelijk voor het terugdringen van Co2 uitstoot door de Europese gemeenschap.

Er heerst vaak verwarring tussen deze twee begrippen.

Balanceren heeft betrekking op het wiel (velg en band), terwijl een uitlijning betrekking heeft op het voertuig.

Balanceren

Een autoband en een velg zijn niet perfect rond.  Een gemonteerd autowiel kan hierdoor rondom een minimaal verschil hebben in gewicht ten opzichte van de as.  Dit minimale verschil veroorzaakt onder meer onaangename trillingen bij hogere snelheden.  Door het plaatsen van kleine tegengewichten op de velg wordt dit verschil gecompenseerd en komt de band volledig in balans.

Bij een goed gebalanceerd wiel is het wegcontact optimaal.  Met een goed gebalanceerd wiel vermijd je ook onregelmatige slijtage.

Uitlijnen

De uitlijning van de banden is belangrijk.  Een foute positie van de banden kan namelijk zorgen voor snelle slijtage of een slechte wegligging.  Bij het uitlijnen van de wagen worden de ophangingsdelen voor- en achteraan  gecontroleerd volgens de specificaties van de autoconstructeur.  Bij sommige automodellen moeten de wielen bijvoorbeeld recht onder het voertuig gepositioneerd staan, bij andere automodellen moeten de wielen dan weer net iets schuiner staan.  De vier wielen van de wagen moeten perfect in lijn staan : indien dit niet zo is zal de wagen naar één kant wegtrekken en kan er een onregelmatige slijtage van de banden optreden.

Een goede uitlijning zorgt ervoor dat de slijtage en belasting van de banden tot een minimum beperkt worden. Dit zorgt voor een langere levensduur van de banden.   Bovendien zorgt een goede uitlijning voor optimaal rijcomfort, verbeterde wegligging en veiligheid op de weg.

Een uitlijning kan nodig zijn vooraan, achteraan of voor- en achteraan.   Onze monteurs staan voor je klaar met advies.

Wij lijnen uw voertuig steeds uit met behulp van de modernste computertechnologie.

Personenwagenbanden en bestelwagenbanden dienen bij verkoop het label te dragen op de fysieke band door middel van een aangehecht label of een geplakt etiket.   Bandenlabels gelden niet voor hergebruikte banden, professionele off-road banden, racebanden, reservebanden, banden voor voertuigen die minder dan maximaal 80 km/u kunnen rijden en banden waarvan de standaard velgdiameter groter is dan 254 mm.

Bandenlabels vallen onder een Europese verordening en zijn van toepassing in alle Europese lidstaten.  De voorschriften zijn in de hele EU identiek.  De ecolabels zijn opgesteld als onderdeel van duurzame ontwikkeling.  Het is medeverantwoordelijk voor het terugdringen van Co2 uitstoot door de Europese gemeenschap.

Als je lek rijdt, is het niet altijd nodig om de band te vervangen.   De meeste schades zijn perfect herstelbaar.  Van zodra je lek rijdt, dien je de wagen langs de kant de zetten en het reservewiel te monteren.  Elke meter die je verder rijdt met een lekke band verkleint de kans op herstelling.

Wij demonteren de band van de velg en controleren de band op interne beschadiging.  Het is belangrijk dat het karkas van de band niet beschadigd is door te rijden met een te lage luchtdruk.  Als de karkas beschadigd is, kan de band niet meer hersteld worden.  De flank van de band is dan zo beschadigd dat de kans op een klapband bij het rijden zeer reëel is.

Runflat banden zijn autobanden waarmee men – ondanks verlies van lucht en daarmee bandenspanning - veilig een bepaalde afstand kan overbruggen.  Hiermee wordt voorkomen dat men op een onveilige plaats banden moet wisselen.  Een runflat band is een band met versterkte flanken die het gewicht van de wagen dragen ook als de lucht uit de band is.

Runflat banden hebben dezelfde profielen en rubbersamenstelling als andere banden en hebben dus dezelfde rijeigenschappen.  Op het vlak van comfort kunnen runflat banden stugger aanvoelen.

Als een wagen uitgerust is met runflat banden, moet de wagen over een bandendruk detectiesysteem beschikken.

In de periode van april tot oktober zijn zomerbanden de beste keuze voor jouw wagen.

Als de temperatuur boven de 7°C uitkomt, is het belangrijk om voor goede zomerbanden te kiezen.  Deze banden zijn speciaal gemaakt voor warmere omstandigheden.  Het rubbermengsel en bandenprofiel van een zomerband zorgen ervoor dat de autobanden ook bij oplopende temperaturen vormvast blijven.  Hierdoor krijg je een stabiele wegligging met een optimale grip.  De juiste zomerbanden kopen zorgt bovendien voor een verkorte remafstand en een lager brandstofverbruik.  Zomerbanden zijn ontworpen voor het rijden op droog én nat wegdek.

De wettelijke minimale profieldiepte van autobanden is 1,6 mm, maar het wordt aanbevolen om een minimale profieldikte van 3 mm aan te houden.  Een te laag profiel van de band verhoogt namelijk het risico op aquaplanning, geeft een mindere grip op de weg en zorgt voor een langere remafstand.  Je kan de profieldikte eenvoudig zelf even controleren : neem een 1 euro muntstuk en plaats het muntstuk in de groeven van jouw band.  Als het gouden randje zichtbaar is, is de profieldikte onvoldoende.

 

In de periode van oktober tot april zijn winterbanden de beste keuze voor jouw wagen.

Winterbanden presteren beter bij temperaturen onder de 7°C.   De rubbersamenstelling van een winterband is speciaal ontwikkeld om bij koude temperaturen soepel te blijven.    De zachte rubbersamenstelling met silica zorgt ervoor dat ook bij zeer lage vriestemperaturen de rubber de flexibiliteit niet verliest.  Het rubber van winterbanden blijft zacht en elastisch waardoor de winterbanden een excellente grip kunnen uitoefenen.  Een winterband heeft een dieper profiel en extra lamellen en groeven.  Deze talloze lamellen en groeven ‘grijpen’ elke oneffenheid op een glad wegdek.  Dit zorgt niet alleen voor een betere grip op ijzige wegen, maar ook voor een kortere remafstand omdat ze sneeuw en ijs sneller kunnen afvoeren.

Bij winterse weersomstandigheden is het steeds belangrijk om jouw rijstijl aan te passen en extra alert te zijn.

 

In België zijn winterbanden niet wettelijk verplicht.   Als je in de winter veel de baan op moet, is het echter sterk aanbevolen om gebruik te maken van winterbanden.

 

In vele andere Europese landen is het wel verplicht om met winterbanden te rijden gedurende enkele wintermaanden.  Zorg er dus zeker voor dat je de wetgeving nakijkt vooraleer je de grens oversteekt.

 

Wetgeving van toepassing in een aantal Europese landen – ter info

 

Duitsland

 

Winterbanden

In Duitsland moet de auto voorzien zijn van banden die aangepast zijn aan de weersomstandigheden. De wetgeving voorziet geen vaste periode. Winterse weersomstandigheden zijn ijzel, gladheid door sneeuw, smeltende sneeuw en gladheid door ijs- of rijmvorming.  Als je niet voldoet aan de voorschriften, kan dit bij een ongeval sneller leiden tot medeaansprakelijkheid en tot strafrechtelijke vervolging.  Als er winterbanden gemonteerd zijn, moet men zich houden aan de voorgeschreven maximumsnelheid van de band.  Als deze lager is dan die van de auto, dan moet je dit met een voor de bestuurder zichtbare sticker aangeven. De minimum profieldiepte in Duitsland is 1,6 mm. Een minimum van 4 mm wordt echter aangeraden voor winterbanden.

 

Sneeuwkettingen

In sommige omstandigheden is het gebruik van sneeuwkettingen ook verplicht, dit wordt met speciale verkeersborden aangegeven (blauw, rechthoekig, afbeelding band met ketting). Deze verplichting geldt ook voor auto’s met winterbanden en voor vierwiel aangedreven auto’s.  Met sneeuwkettingen mag je maximaal 50 km/u rijden.

 

Frankrijk

 

Winterbanden

In Frankrijk is het uitgangspunt dat je banden moeten corresponderen aan de wegomstandigheden. Het verplichte gebruik van winterbanden kan met een verkeersbord worden aangegeven. De minimum profieldiepte in Frankrijk is 3,5 mm.

 

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen mogen alleen gebruikt worden op wegen waar sneeuw ligt. Op veel passen is het gebruik van sneeuwkettingen bij sneeuw verplicht. Dat wordt aangegeven met een speciaal verkeersbord (blauw, rechthoekig, afbeelding band met ketting). Ook aanhangwagens moeten dan met sneeuwkettingen uitgerust worden. De maximumsnelheid is 50 km/u.

 

Italië

 

Winterbanden

Op bergwegen kan winteruitrusting (winterbanden en/of sneeuwkettingen) verplicht zijn. Dit wordt dan met een speciaal verkeersbord aangegeven. In de Aostevallei is het van 15 oktober tot 15 april verplicht winterbanden te gebruiken. Het gebruik van sneeuwkettingen in plaats van winterbanden is ook toegestaan. Als je niet beschikt over sneeuwkettingen in de Aostevallei, riskeer je een boete.

 

Sneeuwkettingen

In Italië is er geen algemene verplichting. Toch zijn er wegen (vooral bergpassen) waarop sneeuwkettingen verplicht zijn. Dit wordt aangegeven met speciale verkeersborden (blauw, rechthoekig, afbeelding band met ketting, opschrift ‘Tansito con catene’).

 

Oostenrijk

 

Winterbanden

Tussen 1 november en 15 april is het verplicht bij winterse omstandigheden op alle wielen winterbanden te hebben of sneeuwkettingen te monteren op de aangedreven wielen. Buiten deze periode kan het gebruik van winterbanden op bergwegen verplicht worden. Bij het gebruik van winterbanden, moeten deze minimaal 4 mm profiel hebben.

 

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen mogen alleen gebruikt worden indien dit noodzakelijk is en indien ze zo zijn aangebracht dat ze het wegdek niet beschadigen. De gehele weg moet met sneeuw of ijzel bedekt zijn. Op sommige plaatsen zijn sneeuwkettingen verplicht, dat wordt aangegeven met speciale verkeersborden (blauw, rond, afbeelding band met ketting). De aangeraden snelheid is 40 km/u. In tunnels is het gebruik van sneeuwkettingen verboden.

 

 

Zwitserland

 

Winterbanden

In Zwitserland is er geen wettelijke regeling voor winterbanden, als de weersomstandigheden dit vereisen moet men echter wel een winteruitrusting gebruiken. Zorg je op zomerbanden echter voor hinder op de weg, riskeer je een boete.

 

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen zijn verplicht als de toestand van de weg dat noodzakelijk maakt. Verplicht gebruik wordt aangegeven met het speciale verkeersbord. De maximumsnelheid van sneeuwkettingen is 50 km/u. Het gebruik van sneeuwkettingen is verboden in tunnels.

Als je besluit om met winterbanden te rijden, dan moet je weten dat het sterk aangeraden is om te kiezen voor een set van vier banden.  Door het aanbrengen van twee verschillende sets voor- en achteraan van de wagen, verhoog je immers het risico op het verlies van stabiliteit.  Het zal ook de slijtage van de banden vergroten.

 

Wat bij montage van 2 winterbanden vooraan ?

 

Als je alleen twee winterbanden vooraan monteert, betekent dit dat de achterkant van de wagen gevoeliger is voor ijs en natte omstandigheden.  Dit kan leiden tot een slippartij.

 

Wat bij montage van 2 winterbanden achteraan ?

 

Als je alleen twee winterbanden achteraan monteert, zal je ook een onevenwicht tussen de banden merken.  Dit kan leiden tot verlies van controle over de wagen waardoor je onvoldoende grip aan de voorkant krijgt : de wagen zal blijven bewegen ondanks jouw acties.

Heb je graag een set aparte velgen voor jouw winterbanden?

 

Wij helpen je graag verder in een van onze bandencentrales : we beschikken over een gamma van vooraf samengestelde winterkits of we helpen jou met de keuze van de geschikte velgen en juiste banden.

 

De aankoop van banden met velgen is duurder, maar er zijn heel wat voordelen aan verbonden :

 

Bijpassende velgen zijn gewoonlijk in staal, wat goedkoper is dan de lichtmetalen velgen die vaak voor zomerbanden worden gekozen.

Stalen velgen zijn beter bestand tegen pekel, het mengsel van sneeuw, water en strooizout.

Ze hebben een beperkt aantal spaken die makkelijk gereinigd kunnen worden.

Stalen velgen zijn doorgaans smaller en daardoor geschikter voor de montage van sneeuwkettingen (die lichtmetalen velgen sneller beschadigen)

Meestal is het het mogelijk om velgen met een kleinere diameter te monteren waarop banden met een kleinere bandenmaat passen.

Wat bij montage van 2 winterbanden vooraan ?

Als je alleen twee winterbanden vooraan monteert, betekent dit dat de achterkant van de wagen gevoeliger is voor ijs en natte omstandigheden.  Dit kan leiden tot een slippartij.

Wat bij montage van 2 winterbanden achteraan ?

Als je alleen twee winterbanden achteraan monteert, zal je ook een onevenwicht tussen de banden merken.  Dit kan leiden tot verlies van controle over de wagen waardoor je onvoldoende grip aan de voorkant krijgt : de wagen zal blijven bewegen ondanks jouw acties.

Ga je met de wagen naar een land/gebieden met grote kans op besneeuwde wegen en hellingen?  Bereid je voor en denk op tijd aan sneeuwkettingen.

Sneeuwkettingen vervangen je winterbanden niet, maar ze bieden een extra grip wanneer de wegsituatie te gevaarlijk wordt.

Wij beschikken over een ruim aanbod van sneeuwkettingen.  Huur je liever sneeuwkettingen?  Dat kan ook bij Bandencentrale Cosyns.

Kom langs met jouw wagen en dan kijken we samen naar de geschikte maat zodat jij veilig op weg kan.

Niet elke velg past op elke wagen, laat je dus goed informeren bij de aankoop van velgen.  De boorgaten en de hoogte van de wielkast kunnen verschillen waardoor de velg niet (goed) past.  Wij begeleiden jou met professioneel advies naar de juiste velg op maat van jouw wagen, budget en smaak.

Wij beschikken over een ruim aanbod van lichtmetalen en stalen velgen.  Wij werken onder andere samen met Alcar, O.Z., Dezent en AEZ